Mosel

Mosel är Tysklands 5´te största och samtidigt dess äldsta vinregionen med en historia av mer än 2000 år. Vinodlingen introducerades även här av Romarna. Området, som sträcker sig nära 25 mil från gränsen till Luxemburg upp till Koblenz där Mosel går upp i Rhen, har 8680 ha av vinodling. En odling som domineras av Riesling (62%) och det är också Riesling som sätter Mosels profil.

Det i särklass största distriktet är Bernkastell med 65% av arealen och det är också i dessa trakter vi spenderat mest tid vid de flesta av våra besök. Mellan Piesport i söder och Traben Trabach i norr. Vill man ha ett bra utbud av restauranger och kvällsliv så bosätter man sig i Bernkastell-Kues. Föredrar man lugnare kvällar har vi erfarenhet av flera bra boenden hos vinbönder (se Boenden )

När det gäller vinbönder finns många förslag, (se VINBÖNDER). Ett måste, där småskalighet, personlighet och kvalitet möts är Martin Müllen i Trabach. Ät gärna lätt lunch hos Trossen i samma ort så blir det en bra utflykt. På andra sidan Bernkastell hittar man Schmitges i Minheim. Vår personliga vinbonde. I samband med besök här så rekommenderar jag en lunch i Piesport nere vid floden t.ex Weingut Lehnert-Veit.

Det mesta i Mosel kretsar kring vin men det finns andra intressanta platser. Vill man äta unikt gott för området rekommenderar jag menyn på Rotisserie Royal i Bernkastel. Tyskt klassiskt äter man på Hotel Doctor Weinstube. (Bra men kostar). Vill man på ett enkelt sätt prova Moselvin av god klass och utan att utmanas av språket så rekommenderar jag Marcus Molitor. Man betalar för sin provning men får också bra guidning och god kvalitet på vinerna. Bra men opersonligt. (Alternativa utflykter och matställen se MAT o PLATSER)

Det är druvan Riesling som sätter Mosels profil. Högkvalitativ Riesling, mineralisk med viss restsötma och relativt låg alkohol är klassisk för området. Något som dock börjar förändras i modern tid när de röda vinerna vinner mer plats i tyska vinvärlden. Klimatförändringen och vinteknik gör att sockerhalter i druvorna ökar och alkoholhalten i vinerna stiger även här.

För att hitta bra och prisvärda viner gäller kombinationen av personlig smak, vinbonde och vinfält.  Vinbönderna är redan kommenterade. Mina egna favoriter när det gäller vinfält är

Erdener Treppchen(42 ha) ganska långt norr om Bernkastell. Orten heter Erden. Fälten blir här mer stenigare och med ett större innehåll av lera. Till del steillagen. Detta är Dr Loosens hemmabana men även S.A. Prüm och vår personliga vinbonde Schmitges(Minheim). Närmare Bernkastell ligger en rad fantastiska vinfält.  Graacher Domprobst (17,8ha) planterad med nära 100 år gammal Riesling på blå Devon skiffer tillsammans med Graacher Himmelsreich (57ha) på samma underlag definierar nästa utvalda by, Graach. Bägge fälten med en lutning på upp till 33° Whelener Sonnenuhr (42 ha) Ligger på andra sidan floden och imponerar med ännu lite brantare odlingar. Här dominerar Riesling med nära 100% och allt på för Mosel klassisk blå Skiffer. Viner från dom fälten finns hos många producenter men är i de flesta fallen utmärkta.

Domherr (4ha) är en av mina absoluta favoriter där det ligger mitt i Piesporter Goldtröpfchen (70ha) nära Piesport. Ett brant läge, delvis steillage med en blandning av skiffer och lera som gör att marken håller vatten bättre än på många andra ställen.

För dig med stort intresse finns mycket mer information här nedanför.