Om ni vid något tillfälle kör via Berlin, A13, mot Prag/Wien kommer ni förbi Dresden. Slå då in ”Drei Herren” på GPS´en och följ anvisningarna till en av de trevligaste vinbönderna i Sachsen.
Med sina 497 ha vinodling tillhör Sachsen de mindre av Tysklands 13 vinregioner, endast Mittelrhein och Hessische Bergstrasse är mindre. Området, som ligger mellan Dresden och Meissen längs floden Elbe, låg till stor del i träda under DDR-tiden men har vaknat igen och är nu fyllt av optimism och framtidstro. Sachsen är fokuserat på två centra. Ett på bägge sidor av Dresden och det andra några mil norrut kring staden Meissen, känd för sitt porslin. Vinodlingarna följer Elbe i 55 km. Totalt finns ett trettiotal aktiva vinbönder och till det ett kollektiv.
De druvor som ofta lyfts fram för att visa Sachsens profil och styrkor är gröna druvor. Müller-Thurgau med en för druvan unik, elegant syra. En kallodlad Traminer med smak och friskhet som konkurrerar med Italiens Trentino-Alto Adige. En Weissburgunder (Pinot Blanc) med fin frukt och syra. En Goldriesling som är helt unik för Sachsen samt en Riesling som dock inte har den extrema syra man förväntar sig av breddgraden utan snarare en fin fruktighet och mineralitet. Röda druvor står för ca 10% av odlingarna med Spätburgunder som störst med ca 40ha.
Vi hittar 3 större aktörer; Schloss Wackerbarth, som Sächsisches Staatsweingut GmbH ett känt namn. En stor producent, 104 ha, som jobbar med många druvor och många produkter. Samt Schloss Proschwitz, Sachsens största privata vinodlare med sina dryga 90 ha. En producent som har både storlek och kvalitet som kan konkurrera utanför Regionen. Monopollägen är Schloss Proschwitz och Kloster Heilig Kreutz. (Ägaren är Prinz zur Lippe.) Och kollektivet; Winzergenossenschaft Meissen. Tillsammans står dom för ca hälften av arealen i Sachsen.
Det som är spännande i Sachen är dock de små odlarna. Jag har redan nämnt Drei Herren som erbjuder både vin, vinprovning och utmärkt Lunchuppehåll. Vi är då i utkanterna av Radebeul (se karta) där vi också hittar Karl Friedrich Aust, en trivsam Vinproducent väl värd ett besök. Söder om Dresden hittar vi Klaus Zimmerling som är rankad tvåa i Sachsen (Vinum) och arbetar med 4 ha. Liten men med god kvalitet och trevlig att besöka. Riesling dominerar men mycket uppmärksamhet får också Traminer och Weissburgunder. Klaus är också ensam om att odla Gewürztraminer i Sachsen. Hans Gewürztraminer ses som en av de bästa i världen (Oz Clarke).
Vid ett besök så erbjuder både Dresden och Meissen bra alternativ för övernattning. När vi besökte området så bodde vi i Norra utkanterna av Dresden samt vid Elbe, uppe vid Meissen. Längs Elbe finns också utmärkta cykelbanor som går att använda för besök på vingårdar. Dock gäller att de flesta gårdarna ligger en bit upp i backarna. Meissen är en mycket fin liten Tysk stad där man också skall passa på att besöka Porslinsfabriken.
Även Sachsen har en vinväg; ”Sachsens weinweg” som ett sätt att leda turister förbi de aktiva vingårdarna. Centrum och startpunkt för information om vinvägen är Weingut Hoflössnitz i närheten av Radebeul.