Ahr är en av Tysklands mindre regioner, 561 ha. Beroende på år så produceras 35000-40000 Hl vin. Av detta är ca 85% röda viner, i huvudsak Spätburgunder (Pinot-Noir). Ahr ligger längs floden Ahr som mynnar ut i Rhen, mellan Koblenz och Bonn.
År 2021 översvämmades Ahr-dalen under 2 dagar i Juli. Mer än 200 personer dog och förstörelsen var stor. Hela vinområdet ligger med sina byar längs floden så få vinbönder gick igenom översvämningen opåverkade.
När vi besökte Ahr, första gången, 2022 så var inte mycket återskapat utan det rådde kaos i hela området. Allt återuppbyggs steg för steg så våra erfarenheter är begränsade och när det gäller boenden och matställen så känner vi inte till hur det ser ut idag.
Totala längden på floden är ca 90 km och vinområdet ca 50 km. Orter av storlek längs floden är; Altenahr, Mayschoss, Rech, Dernau, Waldporsheim och Heimersheim.
Under vårt besök så träffade vi några få vinbönder. Högst upp längs floden hittar vi; weingut Seermann. Han var mycket trevlig och lät oss prova många av hans viner. T.ex svalt odlad Chardonnay men också god Spätburgunder. Helt klart värd ett besök.
Vi bodde på Hotel Ahrbella i Bad Neuenahr-Ahrweiler, orten där vinområdet börjar. Vi handlade en del på ett av Ahrs kollektiv, Dagernova, samt besökte weingut Nelles som bägge finns i Bad Neuenahr-Ahrweiler. Munskänkarna har vid olika tillfällen lyft fram Nelles och vinerna var utmärkta men besöket relativt ordinärt.
Vår favorit i området är Julia Baltes, en ung kvinna vars vin man tidigare hittade på Systembolaget. Hon, tillsammans med sin man skapar Weingut Bertrand Baltes och har potential för storverk i framtiden. Dock, dom fick tyvärr enorma skador vid översvämningen och det fanns praktiskt tagen inget kvar att besöka. Dock, dom kommer tillbaka och är värda både stöd och besök.
Spätburgunder, med sina 61%, dominerar i Ahr på ett sätt den inte gör i någon annan region. Ahr-dalen och dess vinodlingar är branta och ger många unika lägen i kraft av en mångfald i jordmån och odlingsytor som skapar näst intill växthus effekter. De tydliga skillnaderna gör att man får fram viner i flera smakriktningar trots den lilla arealen. Kvalitén är genomgående god. Regionen kallas ”Tysklands Bourgogne” och det mesta av vinerna säljs på plats hos vinbönderna.