Franken

Franken är en av Tysklands medelstora regioner med sina 6200ha. Läget, öster om Frankfurt, på Bayerns nordgräns längs floden Main, är utmanande för vinodling så långt norrut. Dock, här har odlats vin sedan 800 talet. De branta söderlägena längs floden Main utnyttjas för vinodling. Riesling blir mindre vanlig p.g.a. klimatet och Frankens kännetecken är viner på Silvaner.

Vinregionen sträcker sig ca 110km längs floden Main, från Aschaffenburg i väst till Schweinfurt i öst.

Historiskt har området indelats i

  • Main Viereck (I väst där floden bildar 3 kanter av 4-kanten)
  • Main Dreieck (Centralt, kring Würzburg, där floden bildar 2 kanter av en triangel)
  • Steigerwald (Efter den skyddande skogen i öst)

Området kännetecknas av en ”trilogi” i jordmån: Kalksten i väst, musselkalk centralt och grus/ler-jordar i öst. 80% av produktionen är vitt vin och totalt produceras mellan 400-450.000 hl per år. Vårt fokus har alltid varit på gröna druvor och Main Dreieck med staden Würzburg som utgångspunkt.

Würzburg är centralorten i Franken är mycket väl värd ett besök. Väl där finns i staden de två stiftelserna Juliuspital och Bürgerspital.  Stiftelserna förvaltar mark som genom historien skänkts eller testamenterats och Juliuspital är världens största Silvaner odlare. I utkanten av staden hittar man också Am Stein, en väl känd odlare i Franken.

Franken är utspritt när odlingarna ligger längs den vindlande floden Main. Vi har mest hållit oss till den centrala delen där jag gärna lyfter fram byarna Iphofen och Eschendorf där vi spenderat fina stunder.