När man börjar intressera sig för Tysklands viner bör man ta med sig några grundläggande bilder av landet.
Tyskland har en lång historia inom vin-världen och många vingårdar har månghundraåriga anor. Arvslagar har inom många regioner delat upp gårdarna till små arealer och Tyskland är verkligen de små vinböndernas värld. Det finns många kollektiv.
Tyskland har 13 Regioner med stora skillnader mellan sig. Skillnaderna gäller prioriterade druvor, klimat, och storlek på regionen. Somliga blir små och ”idylliska” där man kan gå och cykla mellan vingårdarna. Andra är utspridda över större ytor och kan lokalt erbjuda liknande ”idylliska” miljöer men då måste man känna till var. De mest lättillgängliga områdena är Mosel, Ahr och Rheingau. Även vinvägen genom Pfalz är ”idyllisk”. På denna sida finns information och vägledning om var Region dess vinbönder värda att besöka. (Se meny sidans botten)
Tysken dricker gärna sitt vin på caféet på lördag eftermiddag och mer sällan till maten. Detta påverkar stilen på vinerna. Tyskland är känt för att ha söta viner. Ganska gott och skönt varma dagar men inte alltid vad man vill köpa med sig hem.
Det tyska systemet för att ange kvalitén på vinerna är erkänt svår och rörig. För att få en torrt vin av bra Tysk kvalitet och vettigt pris, bör man sikta på ett Predikatsvin (Kabinett eller Spätlese) som har uttrycket ”Trocken” på etiketten.
Att resa och besöka odlarna är basen för att uppskatta och förstå tyska viner. De tyska vinproducenterna är små, lokala och en stor del av vinerna säljs direkt till kund på vingården. I de flesta fallen gäller ”Öppna dörrar” för besökare men man bör ringa i förväg för att säkerställa att inte alla i familjen är ute på vinfälten och arbetar.
Mina rekomendationer och min erfarenhet framgår av producentinformation under var region